Δουλεύοντας από το σπίτι. 4 βασικές συμβουλές για να παραμείνετε παραγωγικοί.

O COVID-19 υποχρέωσε πολλές εταιρείες να εξασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοι τους θα εργάζονται από το σπίτι. Για πολλούς, η απομακρυσμένη εργασία είναι μια νέα πραγματικότητα, κάτι που χρειάζεται να προσαρμοστούν και πιθανόν να συνηθίσουν. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την απομακρυσμένη εργασία από την συντακτική ομάδα της dot. για να σας βοηθήσουμε να εναρμονιστείτε σε αυτή την νέα πραγατικότητα.

Είτε γίνεται από επιλογή είτε από ανάγκη, η εργασία από το σπίτι έχει τα οφέλη της αλλά και τ αρνητικά της στα οποία θα αναφερθούμε όμως σε άλλο ποστ. Η αποφυγή της καθημερινής σας μετακίνησης και η εργασία από ένα χώρο που σας επιτρέπει να είστε όσο άνετα επιθυμείτε συγκαταλέγονται σίγουρα στα θετικά. Αλλά το γεγονός ότι εξαρτάται από εσάς να παρακινήσετε τον εαυτό σας και να αφιερώσετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε όπως θα κάνατε σε ένα γραφείο, συγκαταλέγεται σε μία από τις δυσκολίες. 

Για βοήθεια, ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για να διατηρείτε τον εαυτό σας υπεύθυνο, συνεργατικό και παραγωγικό καθώς εργάζεστε από το σπίτι.

Photo by Lucija Ros on Unsplash

Αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πείτε στον εαυτό σας, στον εγκέφαλό σας δηλαδή, ότι βρίσκεστε στο χώρο όπου εργάζεστε παραγωγικά. Γιατί επί της ουσίας ο τρόπος που θα αντιληφθείτε τον χώρο και τον χρόνο σας είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε και να αποδώσετε στις νέες συνθήκες.

Συμβουλή 1: Βοηθήστε τον εαυτό σας να μπεί στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο, η καθημερινή ρουτίνα της προετοιμασίας και της μετακίνησης, σας βοηθά να προετοιμαστείτε για την εργασιακή σας ημέρα. Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, μπορείτε να δημιουργήσετε ενεργοποιητές “ξεκινήστε τη μέρα” που να σας προετοιμάζουν για εργασία με παρόμοιο τρόπο, όπως η άσκηση, η ανάγνωση των ειδήσεων ή ο καφές.

Ένας χώρος εργασίας μπορεί επίσης να είναι το κλειδί. Εάν μπορείτε να καθίσετε και να είστε παραγωγικοί οπουδήποτε, αυτό είναι υπέροχο. Εάν χρειάζεστε περισσότερη δομή, δημιουργώντας έναν καθορισμένο χώρο εργασίας – είτε πρόκειται για ξεχωριστό δωμάτιο, πλήρως εφοδιασμένο γραφείο ή απλά ένα καθαρό μέρος του τραπεζιού της κουζίνας σας – μπορεί να σας βοηθήσει να πείτε στον εαυτό σας ότι βρίσκεστε στο χώρο όπου εργάζεστε παραγωγικά και χωρίς να αποσπάστε .

Σχετικά με τις περισπασμούς: Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εξ αποστάσεως εργασίας. Για να διατηρήσετε τη συγκέντρωση σας στην εργασία σας, αποφύγετε να κάνετε παράλληλα άλλες δραστηριότητες ή να τακτοποιείτε άλλες υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας σας και άσχετες με αυτήν. Για παράδειγμα, βάλτε πλυντήριο στο διάλειμμα σας αντί να διακόψετε για λίγο αυτό που προετοιμάζετε για την δουλειά σας.

Συμβουλή 2: Παρακινήστε τον εαυτό σας με μία λίστα

Μια απλή λίστα υποχρεώσεων μπορεί να κάνει θαύματα για να σας κρατήσει οργανωμένους και παραγωγικούς καθώς εργάζεστε από το σπίτι. Καθώς δημιουργείτε τη λίστα σας, σκεφτείτε μεγάλους, μακροπρόθεσμους στόχους, όπως την ολοκλήρωση ενός έργου, καθώς και μικρούς στόχους, όπως την ολοκλήρωση εργασιών που οδηγούν σε αυτόν τον μεγάλο στόχο. Ο έλεγχος αυτών των μικρότερων στόχων σάς ενημερώνει ότι σημειώνετε πρόοδο και σας δίνει θετική ενίσχυση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλετε για να ολοκληρώσετε τον μεγάλο σας στόχο αποτελείται πλέον από τα βήματα που κάνουν εφικτή την ολοκλήρωση του.

Γράψτε ή πληκτρολογήστε τη λίστα σας αντί να την έχετε στο μυαλό σας. Δεν θα χρειαστεί να προσπαθείτε να θυμάστε συνεχώς τι πρέπει να κάνετε και η διαδικασία αφαίρεσης από την λίστα των ολοκληρωμένων εργασιών σας μπορεί να σας προσφέρει την ικανοποίηση ότι ολοκληρώνετε τους στόχους σας.

Συμβουλή 3: Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για τα πάντα

Αν και είστε ο μόνος υπόλογος για τον εαυτό σας όταν εργάζεστε από απόσταση, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα όπως σε ένα τυπικό περιβάλλον γραφείου.  Αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η μέρα σας πρέπει να είναι μόνο δουλειά (στην πραγματικότητα είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να ανανεώσετε τον εαυτό σας διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά), απλώς ότι πρέπει να προγραμματιστούν και οι μη επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. Όταν δημιουργείτε το πρόγραμμά σας, λάβετε υπόψη τις άλλες δεσμεύσεις στη ζωή σας και βρείτε μια ρουτίνα που σας επιτρέπει να φροντίσετε και αυτές. Εάν π.χ. έχετε παιδί, ενσωματώστε τη φροντίδα του στο πρόγραμμά σας.

Αφού ορίσετε το πρόγραμμά σας, προσπαθήστε να δημιουργήσετε με τους συναδέλφους σας ένα κοινό ημερολόγιο με διαρκή ενημέρωση ώστε να είναι γνωστό (αλλά και ελεγχόμενο από εσάς κυρίως για να μην καταλήξετε να δουλεύετε 20 ώρες την ημέρα) ποιες είναι οι ώρες που εργάζεστε και ποιες είναι οι προσωπικές σας ώρες.

Είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας κατανοούν το πρόγραμμά σας και το σέβονται. Ορίστε όρια και προσδοκίες ενημερώνοντάς τους ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι όλη την ώρα.

Συμβουλή 4: Δημιουργήστε μια διαδικασία συνεργασίας

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να μοιάζει με μοναχική εμπειρία, αλλά συνήθως εξακολουθεί να περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με άλλους, είτε πρόκειται για διαδικτυακή συνάντηση με την ομάδα σας, για λήψη εργασιών ή λήψη αποφάσεων ή για την επαφή με κάποιον συνεργάτη σας. Επομένως, είναι σημαντικό να ορίσετε τρόπους συνεργασίας ενώ εργάζεστε εξ αποστάσεως και να ορίσετε τα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε.

Η συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει εσάς, την εργασία τη συνεργασία με την ομάδα σας. Ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη λήψη και τη διαβίβαση πληροφοριών, εάν αυτό αποτελέσει τον κύριο τρόπο επικοινωνίας σας με τους άλλους, τότε πολύ σύντομα θα έχετε έναν τεράστιο όγκο αλληλογραφίας που θα πρέπει να διαχειριστείτε και θα αντιμετωπίσετε και προβλήματα χώρου για τη διατήρηση αυτού του όγκου. Επιπλέον δεν σας προσφέρει απολύτως καμία διαπροσωπική επαφή.  

Εάν πρέπει να κάνετε μια γρήγορη ερώτηση ή να στείλετε μια γρήγορη ενημέρωση στην ομάδα σας, οι εφαρμογές συνομιλίας όπως το Google Hangouts ή το Slack είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

Η συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί συχνά να βοηθήσει στη συνεργασία με τους συναδέλφους σας αλλά και εσάς βγάζοντας σας από την απομόνωση σας. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε μία από τις πλατφόρμες που προσφέρουν τηλεδιασκέψεις είτε για να συναντηθείτε με έναν από τους συνεργάτες σας είτε για να πραγματοποιήσετε τηλεδιάσκεψη με μία ομάδα συνεργατών σας.  Η ανταλλαγή απόψεων ή οι λεπτομερείς συζητήσεις απαιτούν συνήθως μια συνάντηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοκλήσεων.  Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τακτικά check-in με την ομάδα σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ενήμεροι για το τι κάνουν οι άλλοι και επίσης να βοηθήσετε όλους να διατηρήσουν μια σχέση που διαφορετικά θα μπορούσε να παραμεληθεί λόγω της έλλειψης κοινού εργασιακού χώρου .

Was this helpful?

1 / 0

error: Content is protected !!